Temesteri

HSLn tulonsiirto

HSL on tekemässä suurta ja mahtavaa lippu uudistusta. Uudistuksesta tiedottamaan on palkattu oikein mainostoimisto, ilmeisen hyvästä syystä. Mainostoimisto onkin keksinyt, että joillekkin seutulipun omistajille lipun hinnat alenevat jopa 44%. Totta sinänsä, vaan kaikki muut maksavat enemmän, joko reilusti tai helvetisti enemmän.

Mainosmateriaalissa on sanottu, että kuukaislipun hintaa tulee vain vitonen lisää. Jep, mutta se onkin melkein 10% korotus. Tämä tarkkaan ottaen 9,1% on pienin tuleva korotus. Opiskelija-alennus vähän laajenee, mutta poistuu kokonaan kertalipuista. No onhan opintolaina, et kai sitä joutaa maksaa kai lienee HSLn motto. Ja niin se kertalippu, sen hinta nousee vaatimattoman n. 28%. Kuulostaako kovalta, ei se vielä sitä. Kokonaan poistuva lippu on ratikkalippu. Vastaava kertalippu sitten entisen ratikkalipun nähden kallistuu vain 64%. Tämä kaikki siis mainosmateriaalin mukaan, vain koska jonkun lippu halpenee jopa 44%.

Entäs sitten se halpeneminen, kuka siitä hyötyy? Tähän ei ole ainakaan selvää vastausta, mutta voidaan arvoida. Teen arvioinnin HSL lipunmyyntitulojen kautta. HSLn lipunmyynti 2017 oli 357,7 m€. Tästä seutulippuja oli 138,8 m€ 38%. Sisäiset liput olivat yhteensä 197,7 m€ eli 55%. Nämä kaksi muodostavat yhdessä siis 93% kaikesta lipun myynnistä. Seutulippu on karkeasti puolet sisäistä kalliimpi, päästään siihen, että seutulipun käyttäjiä on n. 20% HSL alueen käyttäjistä. Kuinka moni heistä sitten saa alennuksen. Espoon kahdesta isosta asuin alue keskittymästä tähän piiriin kuuluu oikeastaan kaksi. Oikeastaan hyvin sama tilanne on Vantaalla. Toisaalta Vantaan työpaikkakeskittymät ovat eri vyöhykkeellä kuin Espoon ja asujamistokin mennee osin ristiin. On aika rohkeaa arvioida, että puolet saisivat heistä alennuksen, todellisempi luku lienee luokkaa 35-45% seutulipun käyttäjistä saisi tämän alennuksen. HSL alueen matkustajista siis 7-9% hyötyisi tästä. Tosin mieleen hiipii epäilys, jonka mukaan tuo lipun halpeneminen on teoreetistä, eikä sellaista todellisuudessa saa juuri kukaan. Vaihtoehtoisesti tässä on hyvin harkittu HSLn toteuttama tulonsiirto opiskelijoilta, vammaisilta ja vanhuksilta Eli lähipalveluja tarvitsevilta espoolaiselle tekniikka inssille. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Eli lähipalveluja tarvitsevilta espoolaiselle tekniikka inssille."

Näytä se tekniikkainssi, joka käyttää julkisia kulkuvälineitä!

Audeilla he työmatkansa ajavat ja vähentävät tästä huolimatta työmatkakulunsa HSL:n lippuhintojen mukaisesti verotuksestaan.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Itselle kävi työmatkaa ajatellen, että 30 vrk seutulippu 106,50 € muuttuisi 30 vrk BC-vyöhykkeen lipuksi 59,70 €.

Taisi halventua työmatka juuri sen 44 %.

Toisaalta HSL taitaa olla poistamassa noita työpaikan ohittavia suoria linjoja, että mitähän kautta jatkossa reitti kulkisi.

Toimituksen poiminnat